Dit is waarom jouw gedachten jouw realiteit niet creëren. 

Ik heb weleens online op mijn Instagram gedeeld dat ik niet geloof in dat onze gedachten onze realiteit creëren en dat alles in het leven en in dit werk zoveel meer genuanceerd is.

Ik zie zoveel berichten voorbij komen dat het volledige verantwoordelijkheid nemen voor jouw leven belangrijk is en dat de slachtofferrol ‘slecht’ is en niet helpend.

 Iemand stuurde mij de afgelopen week een DM met: ‘mooi perspectief en goede tips voor de mensen die voor de slachtofferrol kiezen, maar niet voor degenen die volledige verantwoordelijkheid nemen voor hun leven en alles in hun leven’.

Ik heb dit argument meerdere keren gehoord, en er zijn zoveel gurus die delen dat er geen slachtoffers bestaan. Maar laten we hier eens iets proberen. 

 Neem eens een moment om je voor te stellen dat je op straat loopt. Je bent gewoon met jezelf bezig en let niet zozeer op je omgeving. Wanneer er plotseling, uit het niets, een persoon voor je stapt en jou in het gezicht slaat. Je kent deze persoon niet, en je hebt niks gedaan om deze persoon uit te dagen om dit te doen. Je bent in de war. Je bloed en je hebt pijn.

 Wat is dit?

  1. Kiezen voor de slachtoffer
  2. Een slachtoffer van geweld
  3. Ik weet het niet zo goed..

Jouw gedachten zijn belangrijk en hebben een grote invloed op jouw leven, maar ze creëren jouw realiteit niet.

 Gedachten zijn krachtig, maar ze zijn niet alles. Waar jij je leven leidt, met wie jij dagelijks interactie hebt, hoeveel mogelijkheden jij hebt, jouw identiteit, jouw uiterlijk, jouw gezondheid etc. creëren allemaal jouw realiteit- en deze aspecten hebben vaak meer invloed op jou dan jouw gedachten. En jouw gedachten worden ook beïnvloed door deze aspecten.

 Het is ooit wetenschappelijk bewezen dat er meer signalen van ons lichaam naar ons brein worden gestuurd dan andersom, dit betekent dus dat ons lichaam eerder iets opmerkt en eerder een reactie geeft dan ons brein. Ons zenuwstelsel creëert een reactie, en ons brein hangt hier een gedachte aan- niet andersom.

 Wat jij de wereld inbrengt is belangrijk, maar je krijgt dit niet altijd terug.

 

De wereld kan wreed zijn en heel gek en random, we kunnen honderden positieve affirmaties naar buiten brengen, zo veel mogelijk positieve energie creëren en alsnog struggelen. Probeer te streven naar een leven welke in lijn staat met jouw waarden en ook echt een intentie heeft- wat kun en heb jij te geven aan deze wereld? Je mag je best doen, maar weet dat niet al het slechte wat er gebeurd een indicatie is van wat jij aantrekt of dat jij dit zelf hebt gecreëerd.

 

Het erkennen dat iemand anders het slechter heeft zal het niet minder zwaar maken waar jij doorheen gaat en het zal er ook niet voor zorgen dat je je minder dankbaar gaat voelen. Het verandert ook niet hoe jij je voelt.

 Er zal altijd iemand zijn die het erger heeft dan jij, en iemand die het beter voor elkaar heeft dan jij. Het herkennen van dat iemand het erger heeft dan jij kan je een soort perspectief geven maar het zorgt er niet voor dat jouw gevoel minder wordt- soms is dit juist een manier om te onderdrukken wat je voelt om maar niet te herkennen hoe pijnlijk het is waar jij doorheen gaat. Het is oké ook om ergens over te klagen waar je ook dankbaar voor bent.

 

Je kunt het fijn vinden wat je nu hebt maar ook meer willen.

 Je hoeft niet elk deel van je leven fijn en fantastisch te vinden, en zelfs als je dit doet, heb je misschien alsnog meer nodig of wil je meer. Je hoeft niet nu dankbaar te zijn terwijl je dit niet voelt of te settelen voor minder omdat dankbaarheid belangrijker is. Geef jezelf de toestemming om dankbaar te zijn voor wat is, en hoopvol voor wat zou kunnen zijn.

 

Dingen gebeurden.. en niet altijd met een reden.

 Niet alles gebeurd met een reden, en niet alles is logisch. Als iemand tegen mij zou zeggen dat mijn moeder is overleden met een reden, of ik meerdere keren seksueel misbruik heb meegemaakt omdat dit een reden heeft of omdat ik dit heb aangetrokken, dan keer ik diegene de rug. Sommige situaties hebben gewoon geen gouden randje. Wanneer je er klaar voor bent, heb jij de keuze hoe jij wilt integreren wat is gebeurd en wat dit betekent voor jou en voor de rest van jouw leven.

 

Iemand met negatieve gedachten kan alsnog een vervullend en positief leven leiden.

 Negatieve gedachten helpen jou met het maken van keuzes, ze houden je veilig en identificeren wat belangrijk is. Te veel negatieve gedachten kunnen een negatieve invloed hebben, maar een leven zonder negatieve gedachten zal doelloos zijn en heel lastig. Deze gedachten zijn normaal en menselijk.

 

Jouw leven is niet voor de volle 100% een reflectie van de keuzes die jij maakt.

 

Niet alles is een keuze. Je kiest je ouders niet uit, je kiest niet waar je wordt geboren of wat er gebeurd in jouw kindertijd. Je had ook geen keuze als het ging om jouw trauma of ziekte die je misschien hebt of hebt gehad. Of een afwijking. Soms gebeuren dingen gewoon, en heeft het niks te maken met een keuze.

 

Ik ben wel benieuwd, hoe voelt het voor jou om dit te lezen?

Kun jij jezelf hierin vinden?

 

Laat het mij weten!