Merk je dat je het lastig vindt om stappen te zetten naar jouw doel? Misschien weet je wel precies welke stappen je moet zetten, maar wanneer het tijd is om daadwerkelijk deze stappen te zetten voelt het overweldigend en misschien zelfs wel onmogelijk.

Of misschien ervaar je wel het gevoel dat je voor meer gemaakt bent dan wat jij nu doet. Dat je bestemd bent om iets grootser te doen, maar zoek je nog steeds naar duidelijkheid over wat jouw doel dan eigenlijk is? Stel je jezelf vaak de vraag ‘Waarom ben ik hier?’

Deze gevoelens en gedachten zijn zo begrijpelijk. Een grote reden dat het eng voelt om onze creativiteit te uiten, ons doel achterna te streven en hier volledig voor te gaan is omdat dit verwikkeld zit met het feit dat we dan compleet vanuit onze essentie stappen zetten. De meest ware, pure versie van onszelf.

Dit delen met de wereld kan kwetsbaar voelen, en zelfs gevaarlijk – want er was een periode in ons verleden dat onze essentie niet werd geaccepteerd of verwelkomt. Dat deze misschien werd afgewezen door anderen.

In onze hersenen bevindt zich een dreiging detector, neuroceptie. Dit deel van onze hersenen is continu op zoek naar signalen van veiligheid, gevaar of levensbedreiging. Zowel intern als extern.

Als we leven met trauma dat niet is geheeld of losgelaten en waarin het misschien wel gevaarlijk was om onszelf te laten zien en te uiten, dan zal elke keer dat jij probeert dit wél te doen jouw dreiging detector dit op te merken als gevaar. En zal het signaleren aan jouw systeem dat jouw beschermende delen geactiveerd moeten worden zodat er stappen kunnen worden gezet naar deregulatie. Al lijkt het maar een klein beetje op wat er vroeger gebeurde.

Dit verklaart ook waarom het misschien makkelijker is voor jou om in andere dingen van je leven wél stappen te zetten, dingen die misschien minder kwetsbaar voelen en meer oppervlakkig.

Ik vind het bijvoorbeeld veel makkelijker om taken voor andere mensen uit te voeren dan om voor mijn eigen bedrijf dingen te doen.
Ik kon makkelijk koken, schoonmaken en e-mails beantwoorden voor anderen zonder ook maar te stagneren. Maar zodra ik de to do’s wilde gaan afvinken die te maken hadden met mijn hogere doel en mijn bedrijf, merkte ik dat ik compleet vastliep, bevroor en mezelf volledig af ging sluiten.

Dit was zo’n verwarrende ervaring. Ik wees mezelf hier ook voor af en zei dingen als: ‘’Je vind het niet lastig om voor andere mensen te werken dus waarom is het zo moeilijk voor jou om het nu zelf uit te zoeken en eindelijk een keer iets voor jezelf te doen?’’ of ‘’Stel je nou niet zo aan, en start gewoon met 1 taak.’’

Mocht je je hierin herkennen, weet dan alsjeblieft (en herhaal dit ook voor jezelf) dat is NIKS mis is met je.

Het is simpelweg gewoon zo dat stappen zetten naar je eigen doel spannender is, omdat het van jou vergt om compleet verbonden te zijn met jezelf, met jouw authentieke ik en je veilig te voelen in jezelf. Onze taak – zodra we dit willen doorbreken – is om te bouwen aan meer capaciteit om met onze ware essentie te zijn en deze capaciteit te vergroten. Om onszelf stapje voor stapje veilig te stellen in het doen van iets compleet nieuws, om onszelf de ruimte te geven en om vol begrip en compassie naar dit deel van jezelf te kijken. Het deel dat jou beschermt om deze stappen te zetten. Wat zijn de angsten van dit deel?

Kunnen we de reactie van ons zenuwstelsel bedanken? De reactie die ons eigenlijk alleen maar wilt beschermen voor de afwijzing, het falen, of de overweldiging?

We mogen ademen in dit gevoel. We mogen ons zenuwstelsel de erkenning geven: ‘Dankjewel dat je mij wilt beschermen, dankjewel dat jij mij veilig wilt houden, maar ik laat je zien dat we veilig zijn.’

Een oefening die je hiervoor kunt doen is een beetje druk geven op je ledematen en je ademhaling verlengen.

We hebben het nodig om kleinere stapjes te zetten. Dragelijkere stappen voor ons systeem, zodat het gaat wennen aan deze nieuwe vorm van uiting en het zich steeds een beetje meer veilig kan stellen.

Hieronder een aantal vragen die jij kunt beantwoorden voordat je start met het achterna streven van jouw doelen:

  • Kun jij jezelf zijn terwijl je naar muziek luistert die jij fijn vind? Kun je vrij dansen, meezingen, zonder schaamte?
  • Kun je de natuur in gaan en alles om je heen ervaren?
  • Kun je nieuwsgierigheid tonen naar dingen die je altijd al hebt willen proberen en jezelf er volledig in op laten gaan? Zonder dat je kunt falen of het perfect moet doen?
  • Kun je meer tijd besteden aan dingen die je heerlijk vind om te doen zonder je zorgen te maken over het resultaat of dat het productief moet zijn?

Door een stapje terug te zetten van je doelen, en jezelf volledig te uiten in andere delen van jouw leven ga je merken dat jij je systeem laat zien dat het veilig is om jezelf te zijn. Om volledig in je essentie te stappen. Hoe meer je dit doet, hoe fijner het voelt om weer een stapje te zetten naar iets wat je heel graag wilt behalen voor jezelf.

Vind je het fijn om vaker dit soort artikelen van mij te lezen? Om vaker vragen van mij te ontvangen die jou verder helpen in jouw helingreis? Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse newsletter, waarin ik openlijk deel over mijn helingsreis.