Niet accepteren wat is, dus andere feiten creëren. Vechten om dingen te veranderen die niet veranderd kunnen worden en vervolgens jezelf en anderen saboteren; innerlijk lijden noemen we dat. Innerlijk lijden wordt gevoed door het proberen te onderhandelen met de realiteit en dat werkt niet, daarom moeten we dit anders aanpakken. Vandaag nog. In dit artikel leg ik je uit hoe je dat doet.

Omgaan met acceptatie

Tuurlijk, sommige dingen zijn niet leuk. Beter gezegd: sommige dingen zijn gewoon kut. Helaas hebben we in sommige situaties geen keuze dan gewoonweg accepteren wat is, ook datgene dat kut is. Maar dit vinden we moeilijk. Dus wat doen we? We weigeren te accepteren wat resulteert in blijvend vastlopen, je nog slechter en gefrustreerd gaan voelen. Dit noemen we ontkenning. 

Ontkenning is een poging van ons brein om ons te beschermen van pijn. Acceptatie staat daar lijnrecht tegenover. Maar het is de ontkenning die voor nog meer pijn zorgt. 

Onthoud goed dat acceptatie niet betekent dat je iets wél leuk vindt of het goedkeurt. Het betekent dat je erkent dat dit gebeurd en jij leeft in een realiteit waar dit nou eenmaal de waarheid is. Zodra jij de realiteit accepteert, zal dat ervoor zorgen dat jij jezelf openstelt voor opties. Je stelt je open voor het aanpakken van tools en skills om jezelf te leren omgaan met bepaalde situaties. Situaties die jij in eerste instantie gewoonweg ‘kut’ vond. 

Verandering start op het moment dat jij een vorige of huidige situatie erkent. Pas dan stel jij jezelf open om deze verandering in gang te zetten.  

Verandering is geen heling 

Op momenten dat ik het moeilijk heb bij het accepteren van een situatie waar ik niet omheen kan, is de enige optie dat ik ga surfen op deze golf van emoties en gevoelens. Hiervoor gebruik ik een tool die de Radicale Acceptatie heet, afkomstig van Dr. Marsha Linehan. 

Radicale acceptatie erkent dat pijn een onderdeel is van het leven, hiertegen vechten zorgt juist voor nog meer lijden aan pijn. Hier ben ik het mee eens, ik geloof dat radicale acceptatie de anti-drug is voor toxische positiviteit. Let wel op: zodra we deze skill kunnen oefenen, zullen we niet ineens akkoord gaan of de huidige situatie ‘accepteren’ of leuk vinden. Maar we zullen accepteren dat we de feiten niet kunnen veranderen. Dit is een theorie die ik toepas bij al mijn klanten, en ook in mijn eigen leven. 

Daarnaast geloof ik dat we niet alles moeten ‘willen’ veranderen. Ook verwarren we verandering soms met heling. Ik geloof juist dat het te maken heeft met – in eerste instantie – erkennen, erkennen dat we soms machteloos zijn in het leven. Daarnaast zorgt verandering ervoor dat we ruimte geven aan onze emoties, gevoelens en de pijn die we hebben ervaren. We hoeven dus niet direct skills en tools inzetten om ermee om te gaan, geef het eerst ruimte en hou er ruimte voor vrij. 

Heling is niet verbeteren of veranderen, het is alle delen in jezelf leren erkennen en omarmen.

De tool naar acceptatie

Heb je het ruimte gegeven, dan zal de skill ‘radicale acceptatie’ je nog een stapje verder helpen. Volgens Dr. Linehan zijn er 10 stappen om te oefenen met radicale acceptatie, welke ervoor zorgen dat je uit een plek komt van lijden en doorstroomt naar acceptatie.

  1. Observeer dat jij in gevecht bent met de realiteit of dat je hierover twijfelt, bijv. de uitspraak: ‘Dit is niet eerlijk’.
  2. Herinner jezelf dat de niet fijne realiteit is wat het is, en dat het niet veranderd kan worden. 
  3. Herinner jezelf eraan hoe het is gebeurd.
  4. Oefen met het accepteren met je gehele zijn, je mind, je lichaam en je ziel. Gebruik hiervoor accepterende zelfpraat, ontspanning technieken, mindfulness of visualisatie. Je kunt ook ademwerk toepassen, of somatische oefeningen.
  5. Maak een lijstje van al het gedrag dat je zal vertonen zodra jij de feiten accepteert en oefen met het inzetten van dit gedrag, alsof je de realiteit al accepteert.
  6. Stel je voor, visualiseer, wat je niet kunt accepteren, en oefen in je brein wat je zou doen zodra jij hebt geaccepteerd wat onmogelijk voelt om te accepteren.
  7. Focus je op de sensaties in je lichaam zodra je over de hetgeen nadenkt wat je nodig hebt om te accepteren
  8. Geef jezelf toestemming om teleurstelling, verdriet of rouw te voelen zodra je dit proces beloopt.
  9. Geef jezelf de toestemming dat het leven het waard is om te leven wanneer er pijn is, en dat dit het meest menselijke is wat er bestaat.
  10. Schrijf de voors en tegens op, zodra jij opmerkt dat je struggelt met het oefenen van acceptatie.