De spiegel was mijn vijand.

Mijn lichaam het probleem. Hetgeen wat ik zag kon elk uur veranderen, en een lange tijd geloofde ik dat dit ook daadwerkelijk kon.
Ik kon niet voorbij een ruit of een etalage lopen zonder mij lichaam te checken. Zonder te kijken of het er nog wel goed uitzag. Of m’n benen breed leken of m’n gezicht te dik. Nergens kon ik mij op focussen en ik struikelde regelmatig over iets wat op de grond lag – de focus op mijn uiterlijk was zo groot.

De spiegel was mijn vijand. Het was nooit goed genoeg. Ik was nooit mooi en slank genoeg.
Mijn lichaam was het probleem. Ik geloofde dat als ik mijn lichaam veranderde, ik eindelijk met een gelukkig gevoel in de spiegel kon kijken. Ik dacht dat ik dan mijzelf wel zou kunnen accepteren.

Maar hoe meer ik mijn lichaam veranderde – hoe negatiever mijn lichaamsbeeld werd.
Het was nooit goed genoeg.

De grootste openbaring voor mij was, toen ik leerde dat mijn lichaamsbeeld – en het veranderen hiervan – in mijn brein begon. In mijn overtuigingen. In wat ik was gaan geloven als kind over mijzelf en mijn lichaam. Dat wat ik zag in de media en waar ik mee werd geconfronteerd toen ik modellenwerk deed – werd mijn graadmeter.

Want het was nooit goed, mooi of dun genoeg.

De realiteit verloor ik, want ik geloofde zo erg in die overtuiging. Je brein ziet dan wat het wil zien. Geloofd wat het al een lange tijd als patroon herhaald.

Jezelf uit dit patroon halen is een uitdaging – maar niet onmogelijk. Start met deze tips:

1. Stop met ‘body checken’ – wees bewust wanneer je dit doet en loop weg van de situatie. Zeg tegen jezelf: ‘Ik hoef dit niet te doen’.
2. Wordt bewust van wat jij geloofd over je lichaam, uiterlijk en jezelf en vraag jezelf af: ‘waar komt dit vandaan?’
3. Herhaal voor jezelf dat het in je brein begint. Dat het niets met je lichaam te maken heeft. Zeg elke dag min. 1x in de spiegel tegen jezelf: ‘Het is oké’.

Dit zijn oefeningen die ik met coach cliënten doe en welke je kunt vinden in mijn online masterclasses.

Hulp nodig? Check bij Aanbod/Coaching informatie over 1-1 coaching opties en de online masterclasses.

Het begint IN jou, niet BUITEN jou 🤍

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.