De eetstoornis was geen monster..

De eetstoornis is een monster. Ik ben er bang voor. Bang dat als ik niet luister, deze gaat vechten. Ik ben bang dat het aan mij gaat trekken, bang voor het gevoel.

In de therapie die ik kreeg werd mij verteld dat ik ziek was. Dat ik het serieus moest nemen hoe ziek ik was – en dat er demonen in mijn hoofd zaten.

Hoe meer ik ging geloven dat ik ziek was, hoe zieker ik werd.

Ik was niet ziek..
De eetstoornis was geen monster..

En hoe groter ik de overtuiging maakte dat het een monster was – hoe banger ik werd. Bang voor de gevoelens. Bang voor de emoties.

Maar wat ik cliënten meegeef is dat het maar gedachten zijn. Die jou gevoelens geven, en waardoor je gaat handelen – en dit wordt jouw gedrag. En dit is wat je brein kent en als veilig is gaan zien – omdat er een tijd is dat je je niet veilig voelde. Of jou wilde helpen met iets anders..

Weet je wat mij hielp? Vrede maken met alle gedachten. Vrede maken met ‘het monster’, wat eindelijk je gedachten zijn. Erachter komen waar deze mij voor wilde beschermen en het bedanken.

Niet meer vechten. Niet meer bang zijn. Maar juist erkennen en liefde geven aan dit stukje in jou. Het is geen monster waar je bang voor zou moeten zijn.

En dit wil niet zeggen dat je niet ziek genoeg bent, of dat je lichaam niet genoeg ondergewicht heeft en hierdoor niet functioneert – dit is wat je heel serieus moet nemen en dat maakt je inderdaad ziek.

Maar dat als je jezelf gaat zien als iemand die ziek is in het hoofd, ga je opzoek naar een iemand die je beter gaat maken. En die is er niet. Er bestaat geen pil of een perfect behandelplan – er bestaan coaches zoals ik die jou begeleiden naar helen, en jij pakt dit op en heelt daardoor jezelf.

Je bent niet ziek in je hoofd. Er is niets mis met jou, en nooit geweest ook. Je hebt geen demonen. Je loopt vast. En je lichaam is hier de dupe van. Jouw toekomst bestaat niet als je doorgaat in dit destructieve patroon.

Het overlevingsmechanisme van je brein beschermt jou – en het is tijd dat jij gaat laten zien dat het niet nodig is. Dit mechanisme wat jou gevoelens geeft van angst, paniek, onrust. Adem. Houd iemand vast. Sla in een kussen. Laat het zijn, en het ebt weg. Je kunt dit. ♥️

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.