De dialoog tussen de gezonde ik en de eetstoornis ik.

Uit een wetenschappelijk onderzoek is ooit naar voren gekomen (check mijn blog van lang geleden: Minnesota Starvation Study) dat zodra je begint met het verliezen van gewicht er een grote kans is dat je een verstoorde relatie tot voeding creëert en daarnaast obsessief wordt rondom alles wat met voeding te maken heeft.

Dit is ook wat ik veel van cliënten hoor en wat ik zelf heb ervaren. Ik heb een aantal cliënten die doordat ze ziek zijn geweest afvielen – en zodra zij weer beter werden bang werden om aan te komen, obsessief bezig waren met gewicht en eten.
Zelf dacht ik vroeger dat ik kok wilde worden, ik was alleen maar aan het bakken en eten aan het koken voor andere mensen. Voeding was het enige waar ik mee bezig was – en dit kwam omdat ik mijzelf niet genoeg gaf en mijn lichaam nog voor een deel ondervoed was.

Mijn brein was alleen maar bezig met voeding omdat ik mijzelf nog steeds restrictie oplegde en ik mijzelf geen toestemming gaf om te eten. Ook omdat de chemische processen in mijn brein waren veranderd.

Dus het is helemaal niet gek dat er een nieuw stemmetje naar boven komt op het moment dat je gaat afvallen. Er was een periode dat ik in behandeling was om mijn hormonen in balans wilde krijgen en er mij werd verteld dat ik bepaalde voeding moest weglaten. Ik probeerde dit, en daardoor viel ik af. Nu kan ik stoer doen en zeggen; ik had geen last van dit trigger – maar dit had ik wel. Even kwam die oude eetstoornisstem naar boven die zei: ‘Wat goed, houd dit vol’. Doordat ik hier bewust van was, en ik gelijk wist; dit wil ik nooit meer, ben ik er vol tegenin gegaan. De eetstoornistem tegenover de gezonde ik hadden een dialoog – en al snel ging ik handelen naar mijn eigen stem. Tegen de restrictie in. Want we weten allemaal, zodra je weer gaat luisteren naar die eetstoornisstem wordt deze alleen maar sterker en word de gezonde ik zwakker – waardoor je ongelukkiger wordt.

Je kunt gedachten hebben, maar jij kunt er voor zorgen dat je er niet naar gaat handelen.
Hoe sterk het soms ook voelt. Hoe gemakkelijk soms ook is om jezelf te identificeren met de eetstoornisstem. Jij bent die stem niet. 🤍

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.