Confirmation bias

Confirmation bias: Als we iets willen geloven, zorgen we er voor dat we de informatie vinden die schroomt met deze waarheid. Als jij echt redenen wil vinden die onlogische verstoorde obsessies bevestigen, zal je deze ook vinden. Deze zullen zeker niet realistisch zijn. Je zal ook geen bewijs vinden in de wetenschap – maar jij zorgt ervoor dat dit bewijs er is. Je zal een manier vinden om jouw waarheid te rechtvaardigen.

Een lange tijd heb ik in mijn eetprobleem google gebruikt om mijn waarheden te bevestigen. Als er 1 artikel was die zei dat je van bananen dik zou worden, dan nam ik dit op als de waarheid aangezien dit schroomde met mijn angst. Daarnaast kwamen er een aantal overtuigingen bij die ik leerde van de dieet cultuur zoals dat voeding goed of slecht kon zijn. Dat ik mijn lichaam niet kon vertrouwen.Dat je gezond kon worden door restrictie te leggen op eten of bepaalde voedingsmiddelen. Dat je dik kon worden van bepaald voedingsmiddelen..

Wat ik toen ben gaan geloven was meer gebaseerd op artikelen die niet wetenschappelijk waren onderbouwd. De meeste artikelen waren geschreven door bedrijven die producten wilden verkopen, of lege artikelen in tijdschriften. De marketing van de dieet cultuur is eigenlijk aan het verdienen aan jou die gelooft dat jouw biologische processen en benodigdheden niet serieus genomen hoeven te worden – en dat deze juist naar de achtergrond moeten worden gedreven. En ohhhh, hier begint de groei van verstoorde kennis, en een verstoord beeld van jezelf eigenlijk.

Onze verstoorde overtuigingen zorgen ervoor dat we een tunnel visie creëren als het gaat om het onderzoeken van informatie rondom voeding en de wetenschap. Daarnaast gelooft een groot deel van de maatschappij waar wij in leven dat je pas van waarde bent zodra je er op een bepaalde manier uit ziet, goede cijfers oid hebt behaald. Dat gezondheid in lijn staat met dunner zijn/worden. Dit voed de verstoorde manier van denken, en maakt het lastig om te herstellen.

Heb je jezelf er wel eens op betrapt dat je bij Google intikt: ‘is een banaan gezond, of, ‘gezondheid voordelen van een salade als lunch ipv een broodje’ – en je zal 9 van de 10 keer lezen dat je beter een salade kunt eten, of beter niet teveel bananen – terwijl je misschien heel graag een broodje zou willen eten en nog een banaan.. heel gezond?!

Maar dit is niet waar.. het is niet gezond. Vergeet niet dat gezondheid en gezond heel relatief is. Weet je wat gezonder is dan een salade?!

HET NIET HEBBEN VAN EEN EETPROBLEEM.

Elke vorm van restrictie in het concept van eetprobleem herstel is niet gezond. Restrictie werkt samen met een verstoorde relatie tot voeding. Het hebben van angst en onrust rondom voeding, daadwerkelijk angst hebben voor voeding is veel gevaarlijker voor jouw gezondheid dan elk voedingsmiddel dan ook.

Als iets jou bang maakt, zou je het moeten eten. Tegenovergesteld handelen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.