COMPLIMENTEN GEVEN BIJ AFGEVALLEN ZIJN.

Wanneer we iemand prijzen voor het feit dat hij/zij is afgevallen kan de onderliggende overtuiging: dunner = beter worden aangesterkt. Het feit is: dunner = dunner. Het heeft niets te maken met dat het beter is of of niet. Het is niet zozeer altijd gezonder. Misschien heeft die persoon in kwestie het gewicht wel verloren doordat hij/zij een ziekte heeft, en is deze persoon zieker dan ooit. En daarnaast voor iedereen met een chronische ziekte: ik wil jou er aan herinneren dat gezondheid GEEN indicatie van waarde is of ook maar iets te maken heeft met hoe jij bent als persoon.

Ik ben geen grote fan van diëten in wat voor vorm dan ook. Maar als iemand wil afvallen is dat zijn of haar recht natuurlijk. Daarnaast vind ik het wel belangrijk om eerst eerlijk te zijn waarom je zou willen afvallen. Wat is je intentie? Je motivatie? Hoezo voel jij dat jij zou moeten afvallen?
Maar hoe dan ook, ik zal nooit iemand complimenteren door te zeggen: ‘wat ben jij afgevallen, goed zeg. Jij ziet er goed uit!’.
Waarom? Omdat in de eerste fase van mijn anorexia, toen ik afviel ik daarvoor werd gecomplimenteerd door mijn omgeving. Alsof ik eindelijk op de goede weg zat. Ik werd voor mijn gevoel eindelijk gezien.
Dit was mede waardoor het voor mij van dun naar nog dunner is gegaan. Ik ging geloven dat er iets mis was met mijn lichaam wat ik had voordat ik al dat gewicht verloor. Alsof ik niet meer gezien zou worden als ik weer gewicht aankwam. Alsof mijn omgeving mij dan niet meer zou accepteren – laat staan complementen geven.
Al die complementen (voornamelijk toen ik modellenwerk ging doen) zorgden er mede voor dat mijn destructieve handelingen van mijn eetstoornis alleen maar erger werden. Ik wil jullie vandaag meegeven dat we iets meer mogen opletten wat wij zeggen. Laten we wat voorzichtiger zijn. Laten we lief en zorgzaam zijn in onze taal. Word eens bewust van het feit wanneer jij iemand complimenteert voor het verliezen van gewicht. Want hoewel het zo diep verweven zit in onze maatschappij dan we een bepaald lichaamsbeeld wat in de mode is na zouden moeten streven, wil dit niet zeggen dat dit gezond is en wij hierin mee zouden moeten gaan.✨

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.