Calorieën drinken

Calorieën drinken was voor mij 1 van de meest moeilijke uitdagingen in het herstel van de eetstoornis.
Ik kan mij nog herinneren dat er op mijn eetlijst een drank met calorieën naar keuze stond – en dat ik 1 heel uur met mijn diëtiste probeerde te onderhandelen om deze er af te krijgen.
In die periode en in de periode van mijn eetstoornis volgende ik heel veel fitness accounts. Deze vertelden mij dat calorieën drinken niet nodig was, én daarnaast zonde van je dagelijkse inname waren.
Dit ging voor mij zo ver dat ik geen drankje meer durfde te drinken, en 3-5 liter water per dag dronk, en alleen zwarte koffie of groene thee mocht drinken. Het drankje op mijn eetlijst dronk ik in 1 teug op, omdat de spanning te hoog was op dat moment en ik dit zo snel mogelijk weg wilde hebben.
Ik deed het wel, maar deed het niet bewust, waardoor de angst en de spanning bleef. De overtuiging van het feit dat het zonde was bleef hangen waardoor ik het gevoel had dat het meer zou zijn. Teveel zou zijn. Dat ik letterlijk aan zou komen door dat ene drankje.

Nu weet ik wel beter. Maar ik weet ook dat er velen zijn die hier nog dagelijks mee in gevecht zijn. Hier zittend met een wijntje in m’n handen, kan ik jou vertellen dat wat de eetstoornis jou ook wijs probeerde te maken. Wat social media jou ook maar probeert te vertellen – wees eerlijk naar jezelf. Wees eerlijk over wat voor invloed dit op jou heeft. Houdt het jou tegen om de eetstoornis te overwinnen? Om te leven? Te kunnen genieten?

Dit drankje in mijn handen staat voor veel meer dan alleen een wijntje. Het staat voor vrijheid. Het staat voor zelfliefde.
Dit wijntje staat voor het overwinnen van mijn eetstoornis, de overwinning van +/- 6 jaar geleden. Dit wijntje doet niets met mij. Net zoals dat ene drankje waar jij van weet dat er calorieën in zitten, niets met jou gaat doen.
Het enige wat je kunt doen, is het doen. Is handelen. Handelen tegen de eetstoornis stem in. Doen, en nog een keer, en dan nog een keer. Herhalen totdat je merkt dat er geen spanning meer is. Totdat je merkt dat de angsten niet uitkomen, en je er zoveel meer voor terug krijgt. Het mag eng zijn, maar beuk eens door die angst heen. Fijn weekend

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.