Calorieën bijhouden, wel zo verstandig?

Ik heb een lange tijd mijn calorieën bijgehouden met MyFitnesspal, en veel van mijn cliënten hebben dit ook een lange tijd gedaan.
Er is veel bewijs (en ik heb dit zelf ook gemerkt en mijn cliënten ook) dat het bijhouden van calorieën op een korte termijn zorgt voor gewichtsverlies maar een grote zorg daarbij is dat deze apps eetstoornis symptomen aanwakkeren of juist promoten.. en daarnaast op lange termijn zorgen voor de aankomen/afvallen cyclus.
Deze apps hebben de potentie om een patroon van perfectionisme, zwart/wit denken, obsessieve handelingen aan te wakkeren – voornamelijk als het gaat om gewicht, eten en uiterlijk.
Deze patronen, zijn ook patronen die voorkomen bij eetstoornissen – of eetstoornissen juist veroorzaken!
Want je begint bij het doel, het streefgewicht en van daaruit berekent de app hoeveel je zou mogen eten en waar jij je dus elke dag aan zou moeten houden.
Op het moment dat dit nummer niet bereikt wordt, de nummers die vaak niet te bereiken zijn, kunnen we het gevoel krijgen dat we zijn gefaald..
En wat denk je wat er dan gebeurd met onze eigenwaarde en ons zelfbeeld? De eetstoornis cyclus begint.

Onderzoek wijst ook aan dat deze apps of het bijhouden van calorieën in lijn staan met eetstoornis symptomen bij zowel mannen als vrouwen.
Ik zou nooit zeggen wat je wel en niet zou moeten doen, maar wees wel bewust van het feit dat het ook een andere kant op kan slaan op het moment dat je met deze apps gaat werken.
Blijf bij jezelf en blijf altijd eerlijk en relativeren! 🤍

In mijn masterclasses én mijn 1-1 coaching gaan we weer leren luisteren naar het lichaam. Intuïtief eten en vertrouwen dat wat het lichaam aangeeft, nodig is en goed is. Het niet meer focussen op gewicht, cijfertjes en het behalen hiervan – maar juist rust creëren.

Bron: Linardon, J., & Messer, M. (2019). My fitness pal usage in men: Associations with eating disorder symptoms and psychosocial impairment.⁣

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.