Body checken

Etalages, spiegels in winkels, autoruiten – overal waar ik een reflectie van mijzelf kon vinden was een kans om mijn lichaam te checken. En dan niet omdat ik het zo leuk vond om naar mijn lichaam te kijken. Niet omdat ik het er fantastisch uit vond zien en dit wilde zien – maar omdat ik wilde checken of ik dun of dik was op dat moment. Of mijn heupen waren gegroeid, en mijn benen dikker waren geworden.

Op een gegeven moment wist ik niet eens meer waarom ik het deed, maar werd het een dwangmatige handeling. Het zat zo vast in mijn gedrag dat ik niet meer doorhad hoe negatief en pijnlijk het eigenlijk was.
Hoe pijnlijk het was wat ik continue tegen mijzelf zei als ik dit deed. Hoe erg ik mijzelf afwees. Hoeveel angst erbij kwam kijken. Hoe erg dit mijn herstel in de weg zat.

Body checken kan zo in het onderbewuste zitten waardoor je 9 van de 10 keer geen idee hebt dat je dit doet en hoe vaak je dit eigenlijk doet. Wat body checken doet is angst, paniek en gedachten over het lichaam laten groeien.

Word eens bewust hoe vaak jij in dit gedrag stapt. Soms werkt het al om meer bewust te worden van de momenten dat je dit doet, zodat dit al verminderd. En mocht je het fijn vinden zou je het ook bij kunnen houden in je telefoon zodra je dit doet, hoe jij op dat moment voelt, wat voor gedachten er door je heen gaat etc. Maar bewust worden van het feit hoeveel je het eigenlijk doet is al ontzettend waardevol.
Maar het onbewuste, bewust.

En hoe kun je het nu echt verminderen? Ga de spiegel eens een tijdje uit de weg. Kijk alleen of jij je shirt goed aan hebt en doe bijvoorbeeld je make-up in een klein spiegeltje. Draai je grote spiegel eens om en plak post-its met positieve quotes op de achterkant, doneer kleding die strak zitten of waar jij je niet lekker in voelt. Zodra je je aankleed, kijk dan niet in de spiegel. Koop geen tijdschriften. Volg geen accounts die jou triggeren in lichaamsbeeld/diëten/sporten.

Oefen om minder naar jezelf te kijken en minder te focussen op 1 gedeelte van je lichaam.

Want geloof mij, je bent zoveel meer dan je uiterlijk. Je bent zoveel meer dan die reflectie in de spiegel of een autoruit. Jij bent zoveel meer

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.