Als je geen ‘wilskracht’ kunt vinden om diëten vol te houden wil dit niet zeggen dat je gefaald bent.

Het betekent dat je mens bent, en dat je lichaam doet wat het zou moeten doen. Zodra je lichaam restrictie of schaarste opmerkt (diëten/eetstoornissen) probeert het te voorkomen dat het zwak wordt – want het doel van je lichaam is om te overleven. Dus mocht je opmerken dat je continue aan eten denkt, is dit omdat je meer zou moeten eten. Als je je niet aan het patroon kan houden, zou je niet in dit patroon moeten zitten.

Je bent niet alleen als het gaat om het diëten niet vol kunnen houden of dat je niet langdurig restrictie kunt behouden. We horen constant dat het gaat om wilskracht en dat het een mindset is. Dat iedereen het perfecte lichaam kan krijgen als ze maar hard genoeg werken. Het lichaam wat sociaal geaccepteerd wordt in magazines en online.

Maar dit is helemaal niet waar. Onze lichamen zijn ingewikkeld, en we kunnen niet boven onze biologische behoeftes staan.

Wanneer je je honger voorbij gaat zal je lichaam terugvechten. Heftigere cravings, een intenser hongergevoel en het continue afgeleid zijn omdat je alleen maar aan eten kunt denken. Het is moeilijk om te diëten of restrictie uit te voeren omdat dit niet is wat je lichaam wil en wat je zou moeten doen.. We horen onze hongergevoel te omarmen en te eren, want dit is wat ons in leven houdt.

Je bent niet gefaald als je naar je honger luistert en eet zodra je dit gevoel opmerkt. En je bent ook niet gefaald dat, zodra je dit leest, je gedachten zijn dat het denken aan eten en luisteren naar je lichaam voelt alsof je alles zal gaan eten wat los en vast zit.

Je bent niet gefaald als je jezelf hierin herkent. Dat de gedachte van het opgeven van je huidige patroon tranen in je ogen brengt, en het geloven van deze woorden en hiernaar leven zo ver weg lijkt.

Het loslaten van de eetstoornis of een dieet levensstijl is moeilijk. Het heeft tijd nodig. Het vergt hard werken. Maar het is oké als je het nog niet compleet kan loslaten. Het is oké dat je het moeilijk vindt.

Je bent niet alleen. 💙

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.