Alle vrijheid rondom eten verloren, hoe kan ik balans vinden?

Anoniem vraagt; ik struggle met een eetstoornis voor een paar jaar nu. Ik ben alle vrijheid rondom eten en een natuurlijk eetgedrag verloren. Ik weet dat het normaal is voor een eetstoornis. Mijn gewicht was hersteld maar daarna heb ik mijzelf weer vaak onthouden van bepaalde voedingsmiddelen. Op een 1 of andere manier kan ik geen balans vinden waarbij mijn lichaam ‘zichzelf’ blijft, ik denk dat ik hiermee bedoel waar het stabiel blijft qua gewicht. Ik blijf aankomen en als ik dat merk, val ik weer terug. Ik weet niet waarom ik weer terug val. Ik wil totaal geen eetstoornis, maar ik heb constant het gevoel alsof ik de weg kwijt ben, en ik heb geen idee hoe ik normaal moet gaan eten zonder restrictie en zonder aan te komen.

Antwoord; het lijkt alsof je je veilig voelt bij extreme handelingen. Je schrijft dat je geen eetstoornis wilt- maar wil je écht leven? Of is het geen eetstoornis hebben wat jou bang maakt? Ben je bang dat je niet speciaal genoeg bent wanneer je geen eetstoornis hebt? Ben je bang dat je aandacht of zorg verliest van mensen om je heen?

Alle bovengenoemde dingen waren mijn angsten toen ik in het beginstadium van mijn herstel zat. Ik switchte van goede naar slechte fases, van aankomen naar afvallen, elke keer weer. Ik wilde/durfde mijn eetstoornis maar niet los te laten terwijl ik wel vrij wilde zijn. Wat ik je kan vertellen is dat het loslaten van een eetstoornis het beste is wat ik ooit heb gedaan. Het is niet waar dat minder eten en afvallen jou een beter of speciaal mens maakt.

Probeer je kwaliteiten te vinden en leer deze te waarderen. Een mooi hart? Een mooie glimlach? De kracht dat je goed kan luisteren en weten wat je moet zeggen wanneer iemand zijn/haar hart bij jou uitstort? Ben je zorgzaam en sta je altijd klaar voor de mensen om je heen? Ik ben er heilig van overtuigd dat jij een heel speciaal mens bent met prachtige eigenschappen en bijzondere karakteristieke trekjes. Onderzoek deze en stop met het jezelf op waarde schatten door middel van je eetgewoonten.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.