Strijd rondom eten heeft vaak te maken met het niet kunnen reguleren van emoties, of niet weten hoe je met bepaalde gebeurtenissen om moet gaan. Maar óók met hoe we naar ons lichaam kijken, in vergelijking met anderen of door een gecreëerd denkpatroon: in deze blog lees je 6 tips om je lichaamsbeeld te helen.

We geloven vaak dat we moeten werken naar een bepaald lichaam, we moeten streven naar wat er genormaliseerd is in de samenleving: wat we zien in series, Instagram, TikTok. Dit zorgt voor onzekerheid.

Zodra we hier op focussen, blijven we bezig met één ding: ons lichaamsbeeld. Ik wil je 6 tips meegeven om je lichaamsbeeld te verbeteren en te respecteren, voor jezelf maar ook voor jouw relatie tot eten: want het verbeteren van ons lichaamsbeeld heeft direct een positieve uitwerking op onze relatie tot eten.

Tip 1: Focus op meer dan je lichaam

Wanneer je naar jezelf kijkt, kijk je naar jezelf als een object om over te oordelen vanuit overtuigingen en waarheden die jij bent gaan geloven over lichamen. Maar je bent veel meer dan alleen je lichaam: je bent energie, ervaring, liefde, leven.Zodra je dit in gaat zien zul je veel meer waarde hechten aan aspecten van wat ons, ons maakt. Je zult steeds minder de focus leggen op negatieve gedachtes.

Een manier om deze focus te verleggen is om niet bij jezelf te beginnen, maar een ander. Kijk naar mensen om je heen zonder daar een objectieve gedachte bij te creëren over iemand zijn of haar lichaam, probeer het uit te laten groeien in compassie en hen te zien als mens. Want wat zie jij als je naar de mensen kijkt van wie je houdt? Heeft dit te maken met hun lichaam, of wie ze zijn?

Zodra je meer empathie kunt tonen en focust op meer dan iemands lichaam, zal dit ook invloed hebben op de manier hoe wij naar onszelf kijken.

Een concrete oefening om dit te waarborgen: schrijf op wie je bent, je rollen, titels, passies, dingen die je leuk vindt en wat je hebt overwonnen. Zo zul je focussen op veel meer dan je lichaam, je traint je gedachten. 

Tip 2: ga voor actieve en passieve heling

Je wilt een grote transformatie en daarom ga je all-in, maar dit is niet altijd de juiste aanpak. Het bewust zijn van deze transformatie en daar direct in handelen door aanpassingen in voeding, beweging of door erover te praten zijn actieve heling.

Maar heling neemt ook plaats achter de schermen, wanneer het leven gewoon doorgaat. Je bent niet de hele dag bezig met je eetpatroon of denkpatroon verbeteren, je moet ook bezig zijn met betekenisvolle dingen die juist niets met deze onderwerpen te maken hebben. Leer een nieuwe waardigheid, lees iets, wakker een hobby aan. Op deze manier zul je jezelf laten groeien op een andere manier: passieve heling.

Want wanneer we gefocust blijven op eten en ons lichaamsbeeld is het enige waar we mee bezig zijn ons ‘dieet’. Door deze focus te verleggen en te verdelen zul je ook sneller groeien.

Tip 3: Omgeef jezelf met fijne mensen

Wanneer we onszelf omgeven met mensen die een negatief zelfbeeld of eetgedrag ervaren, kunnen we makkelijker over ons eigen gedrag en gedachten gaan twijfelen. Door met deze mensen constant te communiceren over diëten, lichamen of eetgedrag blijft het een genormaliseerde focus in ons dagelijks leven.

Deze mensen zijn niet slecht, of niet goed genoeg. Verre van. Maar in het proces van heling wil je je omgeven met mensen die op andere passies focussen, ze laten zien dat er op de wereld meer is dan diëten, gewicht en lichamen.

Probeer eens bewust te worden van mensen om je heen en kijk hoe jouw zenuwstelsel op hen reageert. Wat voor gesprekken voeren jullie? In hoeverre heeft deze persoon invloed op de manier hoe jij naar je lichaam kijkt? En maak daarin keuzes meer tijd te spenderen met mensen die jou een fijn en veilig gevoel geven vol energie voor nieuwe passies.

Tip 4: Kijk naar externe factoren

Heb jij weleens ervaren dat op dagen dat je je niet stressvol voelt, je goed voor jezelf zorgt en je energie hoog is? Waarschijnlijk ben je dan niet eens bezig met je lichaamsbeeld. Logisch, want je zenuwstelsel voelt zich gegrond waardoor er minder negatieve gedachten zijn, je minder zware emoties hoeft te reguleren en dus ook minder hoeft af te reageren op je lichaam.

Dit maakt duidelijk dat het niet gaat over hoe jouw lichaam eruit ziet, maar hoe jij je intern voelt. Je lichaam verandert niet, maar jouw interne wereld.

Vraag jezelf tijdens een negatief (lichaamsbeeld-)moment af wat er ECHT gaande is? Wat voel je in je lichaam? Hoe voelt vandaag voor jou? Misschien is er wel iets gebeurd wat deze negatieve gedachtes heeft opgewekt. Op deze manier creëer je meer bewustwording.

Tip 5: Zie je lichaam als een trein aan ervaringen

Je lichaam is de reden dat jij je levend voelt, het is de trein die jou naar mooie bestemmingen in het leven kan brengen: verliefdheid, verbinding met anderen, het laat je momenten ervaren. Het is geen decoratie, het is een voertuig.

Een interessant voorbeeld:
Twee mensen komen de ruimte in wandelen, een zelfverzekerd en de ander onzeker. Beiden hebben ze hetzelfde lichaam. Wie is er aantrekkelijker?

Het zelfverzekerde meisje, want energie verbindt ons met anderen en niet ons lichaam.

Zo zie je dat zekerheid en zelfvertrouwen niets te maken hebben met hoe ons lichaam eruit ziet, maar innerlijk vertrouwen wat veel verder gaat dan ons uiterlijk.

Tip 6: Ga shoppen

Dit klinkt misschien gek en wanneer je financieel geen ruimte hebt kun je ook je kast uitruimen. De gedachte erachter is: draag alleen kleding die jou fijn laat voelen.

Intuitively Eaters Academy

In de Intuitively Eaters Academy tackelen we onze relatie tot eten op een combinatie van spirituele en wetenschappelijke manieren, gaan we aan de slag met de kern van jouw huidige relatie tot eten en hoe deze is ontstaan en zo verweven zit in controle. Een negatief lichaamsbeeld en zelfbeeld is een onderwerp dat ik in elke sessie met 101 cliënten behandel.

Goed om te weten: alles wat ik zeg is niet als medisch advies bedoeld maar vanuit mijn eigen ervaring met het helen van een eetstoornis, body dispmorphia en een depressie. Daarnaast coach ik al 5 jaar cliënten in het helen van een verstoorde relatie tot eten/lichaamsbeeld/bewegen en run ik al 1,5 jaar de Intuitive Eaters Academy waarin deelnemers aan de slag zijn met het creëren van echte vrijheid rondom eten en hun lichaamsbeeld.