Jezelf houden aan hoge standaarden die je op social media ziet, of negatieve ervaringen als het gaat om beweging of diëten: een gezonde relatie tot sporten creëren is lastig. Gelukkig kunnen we het leren.
Ik nodig je in dit artikel uit om meer IN jouw lichaam te komen, en UIT jouw analyserende brein: dan zul je zien dat een gezonde relatie tot sporten op deze 5 manieren ook voor jou mogelijk is.
Social media draait om eindresultaat
Sporten in onze samenleving wordt neergezet als iets met een eindresultaat. Gewicht verliezen ‘verlies 5 kg in 3 maanden’, in een broek passen of uiteindelijk vijf kilometer kunnen rennen: het is zó doelgericht.
Doordat hier zo wordt gericht op eindresultaat kom je in een eindeloze cyclus van het willen verliezen van gewicht in plaats van voelen wat ons lichaam nodig heeft en dit ook aan haar geven. De uitkomst is een drang naar perfectionisme, een burn-out, stress en nog miljoenen signalen van ons lichaam die ‘nee’ zegt.
De rol van diëten binnen familie
De relatie die jij hebt tot beweging is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Het is gevormd door de dingen die je hebt geleerd, gezien en doorgemaakt: wat voor rol speelt diëten binnen jouw gezin en hoe kijken zij naar gewicht? Hoe werd er vroeger met lichaamsgewicht omgegaan en werd er over emoties gesproken? Allemaal aspecten die invloed hebben op jouw relatie tot beweging.
1 – Ontmoet jezelf waar jij nu staat
De eerste manier om een gezonde relatie tot sport te creëren is jezelf ontmoeten door weer IN jouw lichaam te komen en UIT jouw analyserende brein: laat alles los waarbij jouw mening is gevormd of beïnvloed wordt en kijk alleen naar waar jij nu staat.
Hiervoor zijn oefeningen zoals ademhaling en bewegingen nodig die je gedachtepatronen doorbreken. Want jezelf elke dag aan hoge standaarden houden, die je bijvoorbeeld ziet op social media, is niet duurzaam en ook niet vruchtbaar. Je lichaam elke dag ontmoeten waar het op dat moment is, zal je uiteindelijk meer consistentie bieden en een sneller resultaat.
2 – Kom op voor je lichaam
Er zijn dagen dat ik mezelf zo vast voel zitten dat ik niet wil bewegen, maar weet dat ik het wel nodig heb. Dan beslis ik voor mijn lichaam op te komen en mezelf te geven wat ik nodig heb: opstaan van de bank en mezelf een liefdevolle beweging geven.
Maar er zijn ook dagen waarop mijn lichaam juist niet veel beweging nodig heeft. Het aangeeft oververmoeid te zijn, alles is even te veel. In het helen van bewegingsdrang/ondergewicht is dit bijvoorbeeld het geval. Kom dan voor je lichaam op door te zeggen dat het niet nodig is, het oké is om het niet te doen. Draag jezelf door de onrust van het sympathische zenuwstelsel, omdat het niet kent dat je het tegenovergestelde doet.
3 – Vind kalmte in bewegen
Sporten is niet altijd actief en intens bezig zijn met het bewegen van je lichaam, het is juist een fijne manier om rust te vinden. Bewegingen als yoga verhogen de regulatie van ons zenuwstelsel, we komen in de relaxte reactie waardoor we van deregulatie van het sympathisch zenuwstelsel naar een plek gaan waar we veiligheid, verbinding en kalmte ervaren. En dat terwijl we ons lichaam actief bewegen.
Dit heeft veel voordelen in ons dagelijks leven: doordat deze actieve bewegingen ons toch rust geven, zul je zien dat je in toekomstige stressvolle ervaringen minder een stressreactie zult geven omdat je hebt geleerd dat je niet meer zo snel overweldigd raakt door de gegrondheid die je ervaart.
Je zult merken dat je een hogere intensiteit aan kunt in beweging omdat je weet dat je veilig bent, je begrijpt de signalen van je lichaam en je weet dat je jezelf na een hogere intensiteit weer terug kunt brengen naar rust.
4 – Ervaar veiligheid
Deze veiligheid kan je ook helpen bij intense bewegingen: trainen met zware gewichten, high intensity trainingen of hardlopen, zal je hartslag verhogen. Je hoeft dan niet in fight-modus te gaan of in paniek te raken, want je weet dat je veilig bent. Doordat je jezelf veilig stelt in je omgeving, kan jij je focus verlengen en dus ook die van je uitademhaling.
Maar onthoud dat je niet alles of niks hoeft te doen: één hoge intensiteit sportsessie hoeft niet te betekenen dat je dit altijd moet doen, je hoeft je dus niet te verliezen in het sympathische zenuwstelsel.
5 – Verwijder de triggers
Verwijder triggers die jou weer UIT jouw lichaam zullen brengen, denk aan apps als MyFitnessPal om calorieën te berekenen of andere apps waarbij je let op cijfers. Blijf naar je lichaam luisteren en onderhoud zo de relatie tussen jouw lichaam en sporten.
Masterclass Embodiment Movement
Wil jij jouw relatie tot sporten en bewegen helen? Op vrijdag 28 april geef ik de online masterclass Embodiment Movement waarin ik jou meeneem naar het verband tussen jouw zenuwstelsel en hoe jij je lichaam beweegt. Ben jij er bij? Klik dan hier.