Heb je weleens opgemerkt dat je in situaties waarin je het lastig vind om je behoeften te uiten je een gevoel van onveiligheid ervaart?

Dat je jezelf terugtrekt, je disconnectie creëert en je mensen van je afhoudt?

Vind je het lastig om andere mensen toe te laten omdat je bang bent dat zij jou afwijzen zodra jij je behoeften uit?

Vind je het uitdagend om anderen te vertrouwen en voel je continu de behoefte om in controle te zijn in relaties?

Of misschien ervaar je wel het gevoel dat je voor meer gemaakt bent dan wat jij nu doet. Dat je bestemd bent om iets grootser te doen, maar zoek je nog steeds naar duidelijkheid over wat jouw doel dan eigenlijk is? Stel je jezelf vaak de vraag ‘Waarom ben ik hier?’

Wat als ik jou vertelde dat deze patronen zijn gecreëerd in jouw kindertijd als een middel om te overleven? En dat jouw eigen unieke overlevingsstrategie eigenlijk een doel had?

Deze overlevingsstrategie is een bijzondere manier van jouw zenuwstelsel om jou veilig te houden. Een belangrijk onderdeel in heling is daarom ook om de ruimte te creëren voor de jongere versies van onszelf.

De jongere versies van onszelf waarvan de essentiële behoeften niet zijn vervuld. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat ouders of zorgverleners hier geen ruimte voor hadden, geen mogelijkheid hadden om te luisteren, te erkennen en emotioneel toegankelijk te zijn. En als gevolg hiervan hebben we onszelf aangeleerd om disconnectie te creëren. Disconnectie van onze behoeften en van onze emoties om te overleven.

Waar we het dan over hebben is hechting. Misschien heb je hier wel eens vaker over gelezen: we creëren een hechtingsstijl vanaf het moment dat we op deze wereld komen.

En wanneer we kijken naar wat het betekent om in de vroege kindertijd een ‘veilige hechting’ te ervaren, komen we er achter dat een ouder/verzorger invloed heeft op 5 aspecten van ons leven:

Verbinding: De behoefte aan verbinding vraagt: “Is het oké voor mij om hier te zijn?” Dit principe onderzoekt ons gevoel van verbondenheid en het gevoel van gewaardeerd te worden zoals we zijn (authenticiteit).

Afstemming: De behoefte aan afstemming vraagt: “Word ik afgewezen of verlaten als ik mijn behoeften uit?” Het gaat in op ons vermogen om te vertrouwen dat onze behoeften zullen worden gehoord, begrepen en met zorg zullen worden vervuld.

Vertrouwen: De behoefte aan vertrouwen vraagt: “Kan ik op een gezonde manier vertrouwen en afhankelijk zijn?” Dit principe onderzoekt onze capaciteit om op anderen te vertrouwen en te geloven in hun intenties en acties.

Autonomie: De behoefte aan autonomie vraagt: “Kan ik mijn authenticiteit uiten en toch geaccepteerd en geliefd worden?” Het richt zich op ons vermogen om trouw te zijn aan onszelf en keuzes te maken die in lijn zijn met onze waarden zonder angst voor afwijzing.

Liefde/Seksualiteit: De behoefte aan liefde/seksualiteit vraagt: “Kan ik liefhebben en geliefd worden? Kan ik openhartig en intiem zijn?” Het onderzoekt onze capaciteit voor diepe verbindingen, kwetsbaarheid en gezonde expressies van liefde en intimiteit.

In jouw helingreis kun je deze principes verder verkennen en ontdekken hoe ze jouw leven hebben gevormd. Hiermee kun je een veilige en ondersteunende ruimte creëren waarin je weer verbinding kunt maken met deze essentiële behoeften, oude wonden kunt helen en nieuwe patronen van verbinding, vertrouwen en authenticiteit kunt creëren.

In de Transformative Trauma Healing Fundamentals kun je jouw helingreis starten op eigen tempo. Een toegankelijk programma voor wanneer je verlangt naar 1:1 coaching, maar dat nu misschien geen optie voor je is.

 

In Transformative Trauma Healing Fundamentals duiken we dieper in op thema’s van hechting, het zenuwstelsel en onze ontwikkeling. We kijken naar de bepaalde overlevingsstrategieën die ons ooit veilig hebben gehouden en zich nu manifesteren op een manier die ons juist blokkeren, of pijn doen. Welke onze dromen verstoren, onze relaties in de weg zitten.

Klik hier voor meer informatie over het programma of stuur mij een DM op Instagram wanneer je eerst wilt voelen of het een match is.