BEWEGINGSDRANG DEEL 2: 3 CONCRETE TIPS.

‘Ze staat op de loopband. Het zweet gutst langs haar gezicht. Haar ogen blijven gefocust op de nummers die de loopband aangeeft. Een pijnscheut in haar knie zorgt ervoor dat ze even uit haar concentratie is. ‘Misschien heb ik wel iets verrekt gisteren met die workout?’.
Maar stoppen is geen optie. De gedachte om een workout te stoppen of überhaupt te missen creeert al paniek. Ze kan zich niet herinneren wanneer ze voor het laatst een training heeft gemist.
 
Al haar vrienden prijzen haar voor haar discipline en het feit dat ze zo ontzettend fit is. Ze vertellen haar dat ze wilden dat zij zoveel discipline hadden.
Maar het is niet de displine die ervoor zorgt dat ze elke ochtend om 6.55 voor de deur staat te wachten totdat de sportschool open gaat. Het is de stem in haar hoofd die haar oplegt om dit te doen. Ze kiest er niet voor om zich zo te voelen en hiernaar te handelen. Ze is een gevangene van haar dwingende gedachten.’

In de media kun je tig advertenties en artikelen vinden die het met bewijzen komen hoe belangrijk het is om regelmatig te sporten en te bewegen. Maar, voor mensen die in gevecht zijn met dwangmatig sporten kan het zijn dat het fysiek en mentaal ongezond is om te sporten..
Als coach en ervaringsdeskundige heb ik een aantal tips opgeschreven die jou kunnen helpen om los te breken van deze dwangmatige manier van sporten en vrijheid te creëren rondom sporten en bewegen.

1. Creëer bewustwording van je gedachten en handelingen rondom bewegen/sporten.

 
De eerste stap is het identificeren welke aspecten van jouw relatie tot sporten/bewegen problematisch zijn. Een voorbeeld: het opmerken van de verhalen die jij aan jezelf vertelt rondom bewegen/sporten – vertel jij jezelf dat een training niet telt totdat je zweet en helemaal kapot de sportschool uitloopt? Of misschien sport je alleen maar omdat je zou moeten compenseren voor het eten wat je eet.
 
Ik heb hieronder een aantal signalen opgeschreven waar je van op uit kunt maken of je wel of niet last hebt van bewegingsdrang of je in gevecht met een ongezonde relatie tot beweging:
 – Sporten terwijl je ziek bent of een blessure hebt.
– Angst of een schuldgevoel zodra je niet kunt sporten.
– Het vermijden van sociale afspraken doordat je moet sporten.
– Het vasthouden aan een sportroutine en daar niet van af willen/durven wijken.
– Het gevoel hebben dat je echt geen rust mag/kan nemen.
 
Tip: je kunt een aantal agenda pop up punten in je telefoon zetten die gedurende dag een melding geven op je telefoon. Voorbeeld: ‘Ik verdien het om het eten en mijn lichaam te voeden, ook al heb ik helemaal niet gesport of bewogen vandaag’ of ‘De hoeveelheid die ik sport heeft niets te maken met hoeveel waard ik ben als persoon’.

2. Daag de regels rondom sporten uit
 
Maak eens een lijst met alle regels rondom sporten waar jij van jezelf aan zou moeten voldoen. Bijvoorbeeld: ‘Ik moet altijd _____ minuten/uren trainen per dag’, of ‘Ik mag geen 1 rustdag per week hebben, of ‘Ik moet zweten anders is het geen goede training’.
 
Zodra je bewust bent geworden van je regeltjes kun je deze stapje voor stapje doorbreken door juist het tegenovergestelde te gaan doen. Je kunt bijvoorbeeld beginnen door 1 rustdag te nemen in de week waarin je niet gaat sporten/ niet naar de sportschool gaat of een yoga lesje gaat doen in plaats van jezelf in het zweet gaat werken. Of je kunt beginnen door 10 minuten van je dagelijkse trainingsroutine niet te doen.
 
Het is niet gek, en wel belangrijk om te benoemen dat het doorbreken van je ‘bewegingsregeltjes’ een intens oncomfortabel gevoel kan geven. Veel onrust kun je krijgen in je lijf.
Op deze momenten is het belangrijk om jezelf eraan te herinner dat dit gevoel, de onrust en het oncomfortabele gevoel maar tijdelijk is. Hoe meer jij jezelf kunt uitdagen om deze regeltjes te doorbreken, hoe gemakkelijker het keer op keer gaat worden.
 
Uiteindelijk is het doel dat jij vrijheid gaat voelen rondom sporten en bewegen. Door te vinden waar jij met het oog op beweging rust ik kan vinden en ook leuk blijft vinden. Om niet vast te houden aan een bepaald patroon maar dat je flexibel en gebalanceerd gaat voelen als het gaat om bewegen en sporten.

 

3. Maak een lijst van andere coping strategieën / mechanismen.
 
Een vraag die ik vaak stel aan mij cliënten die in gevecht zijn met bewegingsdrang is: ‘Als je denkt aan bewegen/sporten, naar welke emotie ben jij opzoek die jij graag wil voelen?’.
Zodra wij hier duidelijkheid over hebben gecreëerd kunnen kijken hoe wij op een andere manier dat gevoel kunnen creëren.
 
Voorbeeld: Zodra iemand opzoek is naar een gevoel van kalmte/rust, kunnen we andere manieren gaan vinden die dit kunnen creëren, in plaats van sporten. Meditatie, schrijven, tekenen, een massage of naar een vriend(in) gaan voor een goed gesprek en een fijne avond samen op de bank.
 
Soms het is gebruiken van sporten/bewegen om het gevoel van angst/stress te ontladen niet slecht en het is ook niet gek dat je dit door bewegen/sporten wil doen. Maar het is anders als je sporten/bewegen gebruikt om, om te gaan met je emoties en dit de enige en de meest voor de hand liggende manier is om met emoties om te gaan.
Het is heel belangrijk en helpend om verschillende strategieën te hebben en te weten om met gevoel, emotie en gedachten om te gaan.
 
Ik vraag mijn cliënten ook wel eens of ze het gevoel hebben dat ze ergens voor weglopen. Zichzelf willen afleiden door te gaan sporten in plaats van met hetgeen bezig te zijn wat pijn, verdriet of boosheid geeft. Zodra wij weten wat hetgeen is wat deze emoties opwekt kunnen we deze situatie/gebeurtenis/trauma oplossen en deze wond stukje voor stukje helen.

In een maatschappij waarin de gezondheidsvoordelen van sporten continu worden verkondigd kan het moeilijk zijn om vrij te komen van bewegingsdrang. Het is heel belangrijk om te blijven herinneren dat rustiger en liefdevoller bewegen de meest gezonde opties kunnen zijn.
 
Voornamelijk voor degenen onder ons die aan het herstellen zijn van een eetstoornis of waarbij bewegingsdrang opspeelt / of alleen maar bewegingsdrang hebben – is de meeste gezonde keuze om een periode niet te sporten/bewegen. Daarna kunnen meer rustiger en liefdevollere bewegingen in het patroon komen zoals yoga met een mediatie.
 
Je bent niet lui als je een tijdje ervoor kiest om niet te gaan sporten/bewegen. Je zorgt juist super goed voor jezelf door dit te doen. Rust is een heel cruciaal punt van elke sport routine (zowel mentaal als fysieke gezondheidsredenen). Sporten en bewegen is namelijk een grote stress voor het lijf.
 
Mocht je in gevecht zitten met bewegingsdrang of een eetstoornis weet dan dat het zo ontzettend belangrijk is om, om hulp te vragen. Vraag hulp van een professionele coach die weet hoe je dit kunt overwinnen.
Velen, waaronder ik vroeger, maakten hun wereld heel klein door zich continu maar in het cirkeltje van bewegen/sporten, op eten letten en slapen zichzelf te verliezen.

 Visualiseer eens jou, als een 80 jarige, je zit op een schommelstoel op de veranda van het huis waar je al jaren in woont. Hoe wil jij terugkijken op je leven?
 
Wil je terugkijken naar jaar in jaar uit jezelf afmatten op de loopband, jezelf van sociale situaties ontnemend alleen maar omdat je moet sporten en controle wil houden op het eten. 
Het obsessief bezig zijn met je lichaam je in bedwang en ‘klein’ heeft gehouden – tegen heeft gehouden om een meningsvol en vrij leven te leiden? Nee toch?
 
Weet dat met hulp en inzet het overwinnen van bewegingsdrang en een eetstoornis/obsessieve handelingen rondom eten/bewegen echt mogelijk is!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.