Kwetsbaar.

Ik voel mij kwetsbaar. Dit was de eerste gedachte die ik had toen ik mijn boek in handen had. De eerste druk. Het eerste exemplaar. Ik sla het open en ik merk gelijk de eerste fout op. Er mist een woord.

De inhoudsopgave klopt niet. Ik lees verder en zie 2 woorden aan elkaar geschreven wat apart moet. Ik zie een zin die niet klopt. Een aanhalingsteken wat er niet hoort. Shit denk ik. Wat is hier fout gegaan.

Ik heb de afgelopen nacht alles 10x gecheckt. Ik heb alles doorgegeven, ook de fouten die er nog steeds in staan.

Ik voel lichtelijke paniek. Maar wat ik voornamelijk voel is schaamte.

Het liefst smijt ik het boek door mijn kamer en zeg ik tegen de uitgever dat ik het boek niet meer online wil hebben staan. Het was een fout. Allemaal. Ik had het nooit moeten doen.

Die onzekerheid staat centraal voor dit hele proces. Doordat ik over mijzelf schrijf en ik hier al lang mee bezig ben geweest. Doordat ik mijzelf omgeef met mensen die goed zijn in wat zij doen en de lat heel hoog leggen voor zichzelf, merk ik dat ik dit ook waar wil maken.

Ik wil niet dat ik een boek uitgeef waar fouten in staan. Ik heb de overtuiging dat mensen mij dan niet meer serieus nemen. Ik bewijs mijzelf dat ik niet kan schrijven en dat ik te hoog van de toren heb geblazen de afgelopen maanden. Wie denk je wel niet dat je bent, Lianne?

Maar als ik even eerlijk ben, en ik herinner na wat ik in mijn boek heb geschreven, komt al deze onzekerheid uit de overtuiging dat ik in de kern angst heb om mijzelf kwetsbaar op te stellen. Om op mijn bek te gaan.

Ja. Ik heb daar soms nog steeds moeite mee. Hoewel ik zo vaak roep dat ik het meeste heb geleerd van de momenten dat ik op mijn bek ging, vind ik het op mijn bek gaan niet leuk.

Want het doet pijn. Echt pijn.

Het liefste stop ik die pijn weg. Ga ik verder alsof er niets aan de hand is. Maar dit werkt niet. Zo kom ik niet verder. Ik heb de keuze gemaakt om dit te doen. Ik heb de keuze gemaakt om mij kwetsbaar op te stellen. Dus hoe kan ik hier op een fijne en liefdevolle manier mee omgaan voor mijzelf?

  1. Mijzelf herinneren waarom ik dit boek heb uit laten geven. Deed ik dit voor mijzelf? Nee. Ik deed dit voor alle jonge mensen die moeite hebben met zichzelf te accepteren. Die een eetstoornis hebben, depressief zijn of een burn-out hebben.
  2. Werkt het om mij druk te maken hierom? Om alles stop te zetten? Nee. Ik ben geen slachtoffer. Ik ben niet zielig. Ik hoef mijn ogen niet te sluiten en ik hoef mijzelf niet te verbergen. Pak het op. Stuur je uitgever een mailtje met de fouten en vertrouw erop dat dit kan worden veranderd.
  3. Is dit het einde van de wereld? Nee. Want wat er ook gebeurd, het komt altijd goed.
  4. Wegen deze fouten op tegenover alle dingen die er wel goed in staan? Nee. Focus dus meer op het positieve. Op de dingen die wel goed staan. Op het verhaal wat ik wel heb geschreven en de inspiratie en motivatie die ik geef in dit boek.
  5. Heb je er alles aan gedaan om die fouten te veranderen? Ja. Dat heb ik.

Accepteer het feit dat het niet altijd gaat zoals jij wilt. Dat jij een mens bent. Dat jij fouten kan en mag maken. Maar, je mag ook onzeker voelen. Je mag jezelf soms even op de vingers tikken. Je boek door de kamer smijten en boos zijn op jezelf. Zeker. Dit is onvermijdelijk op sommige momenten. Maar probeer er niet in te blijven hangen. Zoek een oplossing. Laat het even los en vertrouw erop dat het goed komt. Ga even terug naar de kern. Naar de waarom. Waarom ben jij dit proces gestart? Waarom heb jij deze keuzes gemaakt?

Alles kan veranderd worden. Kies ervoor om te geloven in het veranderlijke van het leven. In het loslaten van de negatieve gedachten/gevoelens die er zo nu en dan opkomen. Laat je niet blokkeren door deze gevoelens en gedachten maar zoek naar een oplossing. Vraag jezelf maar eens de bovengenoemde vragen op deze momenten en wees compleet eerlijk. Stap even uit het moment en geef jezelf uiteindelijk ook de ruimte om fouten te maken.

Dus dit is wat ik ga doen. De fouten doormailen. Richten op het positieve. Vertrouwen op het feit dat er nog dingen kunnen worden aangepast. Mijzelf eraan herinneren dat ik weet wat ik bij het volgende boek anders ga doen en dat ik het wel gewoon geflikt hebt.

Ik mag trots zijn op mijzelf en op wat ik heb bereikt want ik heb gewoon een boek uitgegeven! Een boek waar ik zeker trots op ben en wat zoveel mensen kan helpen. Dus waar wacht je nog op?

Wil jij het boek bestellen? Klik dan op deze link: https://www.boekscout.nl/shop2/boek.php?bid=8933

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.