Volledig herstellen is mogelijk

Je kunt een leven- een heel mooi leven creëren na het jezelf verliezen in een dieet cultuur, een verstoorde relatie tot voeding of een eetstoornis. Ik heb in het verleden gelooft – doordat dit tegen mij werd gezegd – dat het altijd bij mij zou blijven. Maar nee, dit hoeft niet.

1. Ik eet en ik houd van taart. Zonder schuldgevoel en zonder compensatie kan ik taart eten. Zelfgemaakt of door iemand anders gemaakt (het liefste door @sterkher )
2. Ik drink cappuccino’s omdat ik hier van geniet en dit een geluksmomentje is op mijn dag. Een lange tijd was ik gestopt met het drinken van kcal. omdat ik geloofde dat dit zonde was. Maar het was juist zonde dat ik het niet deed, want ik mistte het geluksgevoel wat het drinken van een cappuccino mij bracht, en is dit niet waar het leven overgaat?
3. Ik houd van sporten maar ik kan ook genieten van niet sporten. Soms voel ik echt dat ik er zin in heb, en dan duik ik een uurtje de gym in. Maar ik kan ook voelen dat mijn lichaam op en uitgeblust is, en dan ga ik op de bank liggen met een serie. Mijn lichaam verdient beweging zonder dit te gebruiken als meting hoeveel het waard is. Ze verdient altijd respect.
4. Ik eet niet altijd groenten bij elke maaltijd. Ik vertrouw erop dat mijn lichaam aangeeft wat het nodig heeft.
5. Ik houd ervan om kleding te kopen en deze te dragen. Ik verberg mijn lichaam niet meer maar ik laat het juist zien. Ik voel geen schaamte meer omdat ik plek inneem en hoe ik deze plek inneem. Mensen zeggen wel eens dat je altijd delen uit een eetstoornis of een verstoorde relatie tot voeding meeneemt – maar dit hoeft niet zo te zijn. Ja ik heb dagen dat mijn buik opgeblazen is of dat ik even niet blij ben met hoe het eruit ziet, maar mijn lichaam verdient altijd respect. ALTIJD.
6. Ik heb heupen. En borsten. En billen. Maar ik vertik het om deze te verbergen. Ik sport in een sport- bh zonder schaamte. Ik doe een v-hals shirtjes aan zonder onzekerheid. Yes to curvesss.
7. NEEM JE PLEK IN. Jij ja! Neem je plek in, in deze wereld. Je bent fantastisch. Je bent prachtig. Je bent goed genoeg. Je lichaam is altijd goed genoeg geweest.

8. Het is oké. Je bent niet je eetstoornis. Je bent niet hetgeen waar jij mee in gevecht zit. Je bent niet je coping mechanisme. Je bent veel meer dan je lichaam.

En als laatste: ik heb mezelf uitgedaagd 10 jaar geleden. Uitgedaagd elke dag als het ging om mijn eetpatronen te doorbreken en mijn brein te overtuigen dat angst voor voedingsmiddelen niet nodig is. Ik heb mezelf uitgedaagd om naar binnen te gaan en trauma’s van het verleden te helen – en ik daag mijzelf nog elke dag uit om hierin te groeien en te ontwikkelen.

Het gaat niet om het doel, het gaat om de reis die jij maakt. Elke dag kun jij de stap zetten op het pad van helen, niet uit frustratie of angst, maar uit liefde en omarming van wie jij bent en wat jij en jouw lichaam nodig hebben

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.